ZELFCOMPASSIE

 

Mensen zijn sociale wezens en we vinden het een mooie eigenschap als je compassie toont naar een ander. Zelfcompassie is echter een ander verhaal, want er bestaan veel misopvattingen over dit magische onderwerp.

 

Zelfcompassie heeft niets te maken met egoïsme, met zelfmedelijden,  

 

 

Mensen die zelfcompassie toepassen

- betere geestelijke gezondheid hebben.

- creëren daarmee een stabiele basis

- geven meer vriendelijkheid en aandacht

ZELFCOMPASSIE IN 3 STAPPEN

- bewustzijn dat je pijn ervaart (een vorm van lijden) 

- bewust zijn, en blijven met de pijn die je ervaart

- bewust liefde sturen naar de pijn, zodat het lijden kan verdwijnen

 

 

maar hoe doe je dat?

BOEKEN OVER ZELFCOMPASSIE

 

Zelfcompassie door Kristin Neff – Details

 

Compassie hebben met anderen, dat lukt meestal wel. Maar compassie hebben met jezelf is vaak een stuk moeilijker. Dat ontdekte psychologe en boeddhist Kristin Neff na haar pogingen om los te komen van de problematische relatie met haar vader. Steeds weer belandde ze bij verkeerde mannen en in relaties die haar niet gelukkig maakten, totdat ze besefte dat ze pas liefde kon geven als ze zichzelf liefhad.
Zelfcompassie gaat volgens Kristin Neff om drie dingen: begrip voor jezelf als je het moeilijk hebt, acceptatie dat lijden onvermijdelijk deel uitmaakt van het leven, en het onder ogen zien van je eigen emoties, zonder te oordelen.

Kristin Neff heeft samen met Christopher Germer ook een aantal meditaties gemaakt waar ik je graag naar verwijs. Ze brengen mij veel rust, ruimte en bevorderen mijn beoefening van compassie.

 

 

Zelfcompassie is het bewustzijn van ons eigen lijden, met de wens om ons eigen lijden te verlichten. Met zelfcompassie geven we onszelf dezelfde zorgzame vriendelijkheid die we aan een ander zouden geven. Hierdoor zijn we milder, en oordelen we minder. We beseffen dat de mens onvolmaakt is en hebben hier vrede mee.

 

Voor jouw gemak tref je diverse linkjes aan naar de artikelen. Dit zijn deels affiliate linkjes. Als je wat koopt dan ontvang ik daar een kleine commissie over om dit soort artikelen te kunnen blijven schrijven en het blog draaiend te houden. Voor jou heeft dit geen effect, je betaalt even veel als anders.

BOEKEN OVER ZELFCOMPASSIE

De onderstaande boeken kun je lezen hoe je (zelf)compassie toepast en de weg naar geluk en liefde in je eigen leven kunt vinden.

 

 • Gelukkig ben ik niet de enige: maak van schaamte en kwetsbaarheid je kracht door Brené Brown
 • Details
  Hoe beschermen we onszelf tegen schaamte, kritiek en oordelen. Kwetsbaarheid is geen zwakte. Door het toepassen van zelfcompassie ben je niet zwak. Het zorgt ervoor dat je zo stevig in je schoenen staat dat je ook anderen compassie kunt geven.
  Weet dat je niet alleen bent in je kwetsbaarheid en schaamte.

 

 • De fontein, vind je plek door Els van Steijn – Details
  Ontdek je plek in jouw familiesysteem. Dit boek helpt je te kijken naar wat jouw plaats is in het systeem van jouw familie. De onlosmakelijke verbinding met je familieleden.

 

 • De fontein, maak wijze keuzes door Els van Steijn – Details
  Dit boek is de opvolger van het boek dat ik vorig jaar las met als titel ‘De fontein, vind je plek‘. De fontein is een metafoor voor je familie systeem. Een onzichtbaar maar zeer invloedrijke verbondenheid. Dit boek legt uit dat als je op de juiste plaats in de fontein staat, je het dagelijks leven makkelijker afgaat. Voor mij gaf het lezen opluchting en lichtheid.
 • Fierce Self-Compassion door Kristin Neff – Details
  Dit boek, is een vervolg op de bestseller die hierboven staat beschreven. Neff laat zien waarom het dringender dan ooit is dat vrouwen hun lijdensgebieden erkennen. Het boek is gebaseerd zijn op Kristin Neffs eigen levensverhaal en op de verhalen van andere vrouwen. Ze zal kernthema's onderzoeken, zoals genderverschillen, waarom we niet meer medelevend zijn voor onszelf en wat vrouwen doen voor de liefde.
 • The Compassionate Mind door Paul Gilbert – Details
  Werkelijk een heel waardevol boek. Simpele uitleg over hoe compassie tot stand komt.
  In de geschiedenis heen hebben mensen geprobeerd het hoofd te bieden aan een leven dat vaak stressvol en zwaar is.
  We weten eigenlijk al een tijdje dat het ontwikkelen van compassie voor onszelf en anderen ons kan helpen de ontberingen het hoofd te bieden en te overwinnen en een gevoel van innerlijke rust te vinden. Dit is een van de meest waardevolle boeken uit mijn leeslijst van 2020.
 • Compassie voor beginners door Thupten Jinpa – Details
  Een praktisch, eenvoudig en inspirerend boek. Thupten is de belangrijkste Engelse vertaler voor de Dalai Lama.
 • De dag dat ik mijn naam veranderde door Bibi Dumon Tak – Details
  Dit boek is een roman. Op de omslag wordt het boek als volgt ingeleid. “De dag dat ik mijn naam veranderde is een boek over macht en onmacht, over liefde en dood, rouw en wraak, geworteld in een waargebeurde familiegeschiedenis.” Het is een boek om kippenvel van te krijgen en tegelijk geeft het inzicht in een zoektocht naar zelfcompassie.
 • De tijger ontwaakt door Peter Levine – Details
  Dit boek gaat over traumaverwerking. Het legt zeer eenvoudig uit wat een trauma is en hoe een trauma zich in je lichaam vastzet. Het gaat in op de lichaamsgerichte theorie van het behandelen van trauma's. Een boek legt zeer nauwkeurig uit hoe trauma's overwonnen kunnen worden.
 • Als hij maar gelukkig is, vrouwen die te veel in de liefde investeren door Robin Norwood – Details
  Het boek gaat in feite om medeafhankelijkheid. Over vrouwen die te veel van de liefde verwachten en de neiging hebben zichzelf op te offeren en weg te cijferen, allemaal in de hoop dat híj (of zij) gelukkig zal zijn. Iets dat zij niet in de hand hebben, maar denken daar wel invloed op te kunnen uitoefenen.
 • Codependent no more: how to stop controlling others and start caring for yourself door Melody Beattie – details
  Dit boek is een New York Times bestseller. In het Nederlands is de titel ‘Leef je eigen leven'. Veel mensen leven met een persoon die in de problemen is geraakt door criminaliteit, seks, alcohol, drugs, gokken, eten, werk of psychische oorzaken.
  In deze setting vraagt die persoon veel aandacht van je en ga jij jezelf naar de achtergrond schuiven. Met tot gevolg dat je jezelf afhankelijk opstelt en daardoor in de problemen raakt. Om hier van weg te komen heeft Melody Beattie een opzienbarend, stimulerend en krachtig boek geschreven. Dit boek kan je helpen met de vraag waarom je nu eigenlijk op zoek bent naar meer informatie over zelfcompassie.
 • Mindfulness en zelfcompassie door Christopher Germer – Details
  Een praktisch boek met zeer goede uitleg. Makkelijk leesbaar. Als je interesse hebt in dit onderwerp zelfcompassie dan kan ik je ook mijn podcast nummer 110 aanbevelen, deze gaat over compassie en geeft je handvatten wat je ermee kunt: Compassie en Wat Je Ermee Kunt
 • Waar je ook gaat daar ben je door Jon Kabat-Zinn – Details
  Een boek over meditatie in het dagelijks leven.
 • The art of living: Peace and Freedom in the Here and Now door Thích Nhất Hạnh  – Details
  Dit boek is ook in het Nederlands verkrijgbaar en heeft de titel ‘Leven. Over de weg naar geluk, begrip en liefde‘. De schrijver laat zien dat iedereen een gelukkig, vredig en actief leven kan leiden en ouderdom en dood open, vreugdevol en zonder angst tegemoet kan treden.
  Een heel praktisch en begrijpelijk boek. Alleen het lezen ervan gaf mij al rust en een gevoel van vrede. Thích Nhất Hạnh (door zijn leerlingen wordt hij ookwel Thay (uitgesproken als “Theij”)genoemd, wat Vietnamees is voor “leraar”.) gebruikt alledaagse taal, kiest zijn woorden zeer zorgvuldig om zijn
  eenvoudige maar diepgaande leer van mindfulness uit te leggen.
 • Peace in Every Step, The Path of Mindfulness in Everyday Life  door Thích Nhất HạnhDetails
  De schrijver laat zien hoe heilzaam wandelen kan zijn. Een lange of een korte wandeling kun je intens beleven door de stappen met aandacht te zetten. Door elke stap, elke ademhaling bewust te maken en daardoor te genieten van het moment.
  Wandelen in meditatie betekent: “Wandelen op zo'n manier dat we weten dat we lopen. We lopen rustig en genieten van elke stap. Om ons bewust te worden van het contact van onze voeten met de grond en de stroom van onze ademhaling. We bevrijden ons van ons denken – onze spijt over het verleden, onze angsten en zorgen over de toekomst, of onze preoccupaties in het heden. Bij elke stap zijn we 100% aanwezig.”
 • De gelukkigste man ter wereld door Eddie Jaku – Details
  Dankbaarheid, goedheid en hoop staan centraal in dit boek van deze Holocaust overlevende Eddie Jaku. Hij heeft veel meegemaakt. Juist de goedheid in de mens weet hij te herkennen en te waarderen. Hij noemt zich voor de lezer ‘je vriend Eddie'.
  Hij beloofde zichzelf tijdens zijn donkere tijden in de oorlog iedere dag te glimlachen en de gelukkigste man ter wereld te zijn. De lezer ontdekt waarom vriendschap zo belangrijk is en houd ons (heel ontroerend) voor dat je vooral tegen je moeder moet zeggen dat je van haar houdt.
 • Spreken met liefde, luisteren met compassie door Thích Nhất Hạnh – Details
  In dit praktische boek gaat zen boeddhist Thích Nhất Hạnh tot in detail in op het zeer aandachtig luisteren. Een onderdeel om compassie te kunnen geven. Het lijden en de pijn van de spreker zullen afnemen. Er kan plaatsgemaakt worden voor liefde. Door aandachtig te luisteren komen we erachter wat we moeten doen, kunnen zeggen of juist niet moeten zeggen om